КАКВА СКИ МАСКА ДА ИЗБЕРЕМ?

КАКВА СКИ МАСКА ДА ИЗБЕРЕМ?

Когато става въпрос за изкачване по заснежените склонове, изборът на правилните ски очила е от решаващо значение за оптимално изживяване. Този основен аксесоар не трябва да се избира леко, тъй като предпазва очите ви и подобрява зрението ви при различни метеорологични условия. В тази статия ще проучим различните аспекти, които трябва да имате предвид, за да намерите маската, която най-добре отговаря на вашите нужди.

 

РАЗБЕРЕТЕ РАЗЛИЧНИТЕ КАТЕГОРИИ ЗАЩИТА:

Категория        Скорост на пропускане на светлина          Метеорологични условия:

1                           20% – 57%                                                                  Лошо време
2                          18% – 43%                                                                 Облачно време
3                           8% – 18%                                                                   Слънчеви дни
4                           3% – 8%                                                                     Интензивна светлина, високи планини

 

Ски очилата се класифицират в четири основни категории въз основа на скоростта на пропускане на светлина през лещите. Всяка категория е предназначена за специфични метеорологични условия, вариращи от лошо време до интензивна висока планинска светлина. Затова е важно да изберете маска, съобразена с условията, в които най-често ще карате ски.

ТЕХНИЧЕСКИ КРИТЕРИИ

Три технически критерия са от съществено значение при избора на ски маска: качество на зрението, ограничаване на запотяването и комфорт. Добрата маска трябва да предлага ясна визия без изкривявания и да бъде оборудвана с ефективни системи против запотяване. Комфортът също е ключов, с гъвкава рамка и вътрешна пяна, която приляга към лицето ви, без да създава точки на натиск.

РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПЛАКИ

Предпазителите за ски очила се предлагат в две основни форми: сферична и цилиндрична. Сферичните плаки предлагат по-широко зрително поле и по-добро релефно изобразяване, което е особено ценено от ентусиастите на фрирайда. Цилиндричните плаки, от друга страна, са по-достъпни и се адаптират добре към формата на лицето.

КОМФОРТ И АДАПТИВНОСТ

Комфортът на ски очилата е от съществено значение за дните прекарани по ски пистите. Вътрешната пяна трябва да е мека и плътна за удобно носене, а рамката трябва да е съвместима с носенето на каска. За тези, които носят диоптрични очила, маските OTG (Over The Glasses) са предназначени да се носят върху очила, без да се прави компромис с комфорта или зрението.

ИЗБЕРЕТЕ ПРАКТИЧНОТО

Вашето ниво на каране на ски и честотата, с която тренирате, също са определящи фактори при избора на вашата маска. Скиорът, който кара от време на време няма да има същите нужди като ски инструктора или професионалния ски състезател, както по отношение на технически характеристики, така и на бюджет.

РЕШЕНИЯ ЗА ДИСПЛЕЙ

Ски очилата OTG (Over The Glasses) представляват иновативно решение за скиори, които носят очила. Тези маски са специално проектирани да се носят върху диоптрични очила, като осигуряват оптимално прилягане и избягват неудобството, причинено от традиционните маски.

АЛТЕРНАТИВНА ОПТИКА

Те идват с функции като двойни щитове, подобрена вентилация и защитна пяна, която не позволява на студения въздух да достигне до очите. Друга алтернатива е оптичната щипка, вид мини очила, които се закрепват от вътрешната страна на ски маската. Въпреки че тази опция може да е по-скъпа, тя предлага персонализиране на корекцията на зрението, съобразена със специфичните нужди на всеки скиор.

КОМФОРТ

Зрителното поле е леко намалено, но комфортът за носещия е оптимален. След това оптичният клип може да се адаптира към други ски маски от колекцията Demetz: https://cooptics.bg/рамки/спортни-диоптрични-очила//

КАК ДА ИЗБЕРЕМ СКИ МАСКА

Накратко, изборът на ски маска трябва да бъде обмислен и съобразен с вашите специфични нужди. Помислете за метеорологичните условия, колко често карате ски, екранните технологии, комфорта и съвместимостта с друго оборудване. Вече сте готови да изберете ски маската, която ще ви придружава във всичките ви зимни приключения!

С етикети ,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0

Вашата количка