Какво е UV защита и как UV слънчевите очила помагат?

Очилата, предпазващи от ултравиолетовото лъчение, набират популярност, тъй като все повече хора научават за вредните лъчи от ослънцето. Докато мнозина защитават кожата си от слънцето, те не винаги се досещат, че и очите също се нуждаят от защита. В същност Вашите очи поглъщат същите вредни лъчи, a UV-блокиращите очила могат да спомогнат за предотвратяване на сериозни здравни проблеми. Рисковете са реални и включват заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.

Рискове от излагане на очите на UV светлина

Има три различни вида ултравиолетови лъчи – UV-A, UV-B и UV-C. Лъчите UV-C не са добре познати, защото земният озонов слой ги абсорбира, така че заплахата им е минимална. Но UV-A и UV-B могат да причинят краткосрочно и дългосрочно увреждане на очите и зрението Ви. Кратковременно излагане на ултравиолетовите лъчи без слънчеви очила с UV защита най-вероятно ще причини ефекти, подобни на слънчево изгаряне, но в окото Ви. Очите Ви може да са зачервени и подпухнали, да чувствате неприятно усещане на раздразнение.Възможно е да станате силно чувствителни към светлина. За щастие, тези симптоми обикновено са временни. Но ако очите Ви са изложени на продължителна слънчева радиация, след време се появява голям риск от развитие на катаракта или макулна дегенерация.

Какво са слънчевите очила с UV защита?

UV защита означава блокиране на ултравиолетовата светлина. UV-очилата блокират повечето от ултравиолетовите лъчи, които достигат до очите ви. Възможно е 99% до 100% от ултравиолетовите лъчи да бъдат блокирани, за да не достигнат до очите Ви и да нанесат щети.

UV слънчевите очила обаче трябва да осигурят UV-A и UV-B защита, за да блокират най-малко 99% от ултравиолетовото лъчение. Те също така трябва да блокират 75% до 90% от цялата видима светлина, за да осигурят максимална защита. Бъдете предпазливи при закупуването на слънчеви очила, които не са UV-блокиращи очила. Тъмните очила позволяват на окото да отпусне зеницата, така голямо количество светлина навлиза в него и то се излага на по-голям риск от облъчване  с ултравиолетовите лъчи.

Всеки, който прекарва време на открито, трябва да обмисли  използването на качествени UV-очила, за да намали количеството UV-лъчение към своите очите.  Хубаво е слънчевите очила да са закупени от лицензирани места като оптични магазини и центрове, а с марки като Woodys Barcelona и Spektre Sunglasses, наложили се не само с безупречен дизайн, но и с изработка от качествени материали, не бихте сбъркали.

0

Вашата количка